Medicinske sestre najslabija karika zdravstvenog sistema

One su i fizički radnici i spremačice i stručni saradnici. – Male mogućnosti za dodatnu edukaciju

Guranje kreveta i stočića, prenošenje i hranjenje pacijenata, davanje terapije, upisivanje podataka o pacijentima i u kartone i u kompjuter, samo su neki od poslova kojima se svakodnevno bave medicinske sestre u Srbiji. Paradoksalno je i da u našoj zemlji u velikom broju medicinskih ustanova jedna sestra brine o 25 pacijenata, a po svetskim standardima bi trebalo, na primer, na odeljenjima intenzivne nege i hirurgije da radi 20 sestara na 25 ležećih pacijenata. Svi ovi problemi naterali su mnoge pripadnice ove profesije da daju otkaz i sreću, poput lekara, potraže u Norveškoj, Nemačkoj i drugim zemljama sa boljim životnim standardom.

Da su sestre najslabija karika u zdravstvenom sistemu Srbije tvrdi i Verica Milovanović, predsednica Foruma nastavnika i profesora zdravstvene nege srednjih i visokih strukovnih škola za medicinske sestre, koja smatra da su pripadnice ove profesije trenutno u veoma lošem položaju. Plate sa noćnim radom iznose od 33.000 do 35.000 dinara, iako mnogo rade i daju sve od sebe da pomognu bolesnicima.

– Dešava se da sestre odlaze u invalidsku penziju kao invalidi rada upravo iz noćne smene. Nijedna zdravstvena ustanova nema dovoljan broj sestara, svuda nedostaju. Sestre su i fizički radnici i spremačice i stručni saradnici. Problem je što po standardima Evropske unije moramo da imamo 30 odsto visoko obrazovanih sestara, a kod nas ih ima svega 10 odsto. A kako da se školuju kada imaju male plate, jedva da mogu da izdvoje novac za edukaciju. Teško je zamisliti rad sestre koja brine od 25 bolesnika od kojih je 15 potpuno nepokretno – objašnjava Milovanovićeva.

U Srbiji licencu za rad ima oko 65.000 sestara, a oko 5.500 ne može da nađe posao u struci. Problem je i što je više od 60 odsto sestara starije od 40 godina, a mlađe, koje su spremnije da uče jezike, odlaze u inostranstvo. Nebojša Vacić, predsednik Nacionalne asocijacije udruženja zdravstvenih radnika Srbije, naglašava da je samo u toku jednog meseca 30 sestara otišlo u beli svet trbuhom za kruhom, ali da su i u drugim zemljama plate smanjene.

– U Nemačkoj su ranije zarađivale oko 2.500 evra, a sada im zbog uvedenog poreza na samce ostane oko 1.300 evra. Svi žele da odu u Švajcarsku zbog dobrih zarada, ali da bi se tamo zaposlili moraju da imaju trogodišnji staž u zemljama EU. Strahujem da će situacija kod nas biti mnogo lošija kada uđemo u EU. U Bugarskoj je od 60.000 sestara 60 odsto otišlo u zemlje EU. Kada naša medicinska sestra ode negde da radi, svi je oberučke prihvate, jer ima dobro znanje – ističe Vacić dodajući da nije u redu to što se dešava da se ne dozvoljava da se na mesto sestre koja odlazi u penziju zaposli nova, pa je opterećenje za one koje ostanu ogromno.

Zabrinjavajući su podaci istraživanja prema kojem su od 4.000 anketiranih sestara i tehničara, njih 1.600 postali invalidi za vreme dok su radili. Zaposleni u ovoj delatnosti najviše obolevaju od teških oboljenja kičme i koštano-zglobnog sistema. Iako je ovde reč o desetinama hiljada ljudi, medicinske sestre nemaju svog predstavnika u nadležnom ministarstvu koji bi se borio za poboljšanje njihovog statusa.

Izvor: www.politika.rs

Leave a reply