PLATA NEMA: Radnici u zdravstvu najavili vanredno stanje u bolnicama!

U pogledu isplate plate zaključno sa novembrom 2015.godine, najavljujemo vanredno stanje u svim javnim zdravstvenim ustanovama Republike Srpske u kojima one nisu isplaćene, pa sve do dana isplate, saopšteno je danas iz Unije Sindikata radnika u Zdravstvu RS.

Oni su danas širom RS održali javne zborove na kojima su upozorili na katastrofalno stanje u zdravstvenom sektoru.

Posebno su napomenuli da je osnovni razlog današnjeg okupljanja radnika na informativnom zboru – isplata zarađenih plata u zakonskom roku, koji ne može biti duži od trideset dana.

“Mi smo se do sada borili na način da pokušamo da uspostavimo socijalni dijalog i sa vlastima i poslodavcem, pisali smo dopise, dostavljali obavještenja i predlagali rješenja, izdavali javna saopštenja, i upozorenja vlastima i poslodavcima, organizovali press konferencije i okrugle stolove, organizovali javna okupljanja i najavljivali obustave rada, podnosili brojne tužbe, podnosili krivične prijave, zastupali smo i branili smo sve naše radne kolege od nezakonitih postupaka poslodavaca, kojih je bilo nedozvoljeno mnogo, zbog čega smo opravdano na začelju svih demokratija i demokratskih procesa u Evropi i zbog čega prema zvaničnim međunarodnim statistikama imamo najgori zdravstveni sistem u Evropi” saopšteno je iz Unije sindikata.

Oni žele da na ljudski i dostojanstven način obilježe i proslave Novu godinu, Božićne praznike, Dan Republike, Srpsku Novu godinu, i slave koje dolaze u januaru, a za sve to potreban je novac koje su zaradili i koji im je trebao biti isplaćen još prije tridest dana.

“Poslodavac nije izvršio svoju zakonsku obavezu i za takvo nezakonito ponašanje poslodavac ne može imati nikakvo opravdanje – dakle tražimo hitnu isplatu plate i to ne samo za radnike jedne ili dve najvažnije zdravstvene ustanove, nego za sve radnike javnih zdravstvenih ustanova od Novog Grada do Trebinja” rečeno je u Uniji sindikata.

U uniji napominju kako danas radnici u zdravstvu Republike Srpske nemaju nikakvih profesionalnih prava – osim profesionalne odgovornosti, nemaju zaštićena socijalna prava, jer za većinu radnika u zdravstvu poslodavci godinama ne uplaćuju doprinose i zbog toga nemaju penzijsko i zdravstveno osiguranje, a dugovi za njihove neuplaćene doprinose uskoro će dostići astronomsku cifru od 200 miliona maraka.

“Zbog toga naše starije kolege ne mogu dostojanstveno otići u penziju i čekaju milost političara i činovnika da se izvrše uplate zaostalog staža osiguranja, a takvih je do sada registrirano nekoliko stoitina naših kolega, radnika u zdravstvu” saopšteno je.

Konstatovali su kako plate u zdravstvu nikada nisu bile niže, a uslovi rada nikad nisu bili gori.

“Najmanje smo plaćeni u cijelom regionu, a današnji položaj zdravstvenih radnika Republike Srpske predstavlja status elementarne nepogode, protiv koje se moramo organizovati i braniti svim mogućim dozvoljenim sredstvima”

udruženi sindikati Unije su pripremili ozbiljan plan kako da utiču, promijene i bitno poprave stanje u zdravstvu u 2016.godini, a za to im, kako su naveli, treba podrška svih radnika u zdravstvu i podrška pacijenata i građana Republike Srpske.

“U skladu sa navedenim nastavićemo tražiti promjene svih loših i zastarjelih zakona u zdravstvu i donošenje novog zdravstvenog zakonodavstva koje treba predstavlja osov našem novom zdravstvenom sistemu – a jedini način da dobijemo novo zakonodavstvo je građanska inicijativa i prikupljanje potpisa zdravstvenih radnika, pacijenata i građana Republike Srpske. Tražimo donošenje novog zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o pravima pacijenata, zakona o doktorskoj djelatnosti, zakona o sestrinstvu, zakona o fizioterapeutskoj djelatnosti, zakona o ostalim djelatnostima u zdravstvu i zakona o kvaliteti zdravstvene zaštiite.Stoga javno najavljujemo da prikupljanje potpisa u cijeloj Republici Srpskoj počinje 15.februara 2016.godine” stoji u saopštenju Unije sindikata radnika u zdravstu koji čine Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske, Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske i Samostalni sindikat radnika u zdravstvu.

Povodom održanog javnog zbora radnika u zdravstvu oglasio se i Univerzitetsko-Klinički centar Banjaluka koji je spreman za dogovor sa radnicima te da je u 2015. godini radnicima UKC RS redovno isplaćivana plata.

“Kao i do sada, poslovodstvo UKC RS će zajedno sa FZO RS i resornim ministarstvom uložiti sve napore da se plata isplaćuje planiranom dinamikom, kao što je bilo i prethodnih mjeseci. Uprkos poteškoćama sa kojima se suočavaju sve zdravstvene ustanove, pa i naša, funkcionisanje UKC RS kada je u pitanju pružanje zdravstvene zaštite stanovništvu nije dovedeno u pitanje”, poručeno je iz ove ustanove.

Izvor: www.6yka.com

Leave a reply