U BiH hiperprodukcija prekvalificiranih medicinskih sestara

Bosanskohercegovački sestrinski sindikati upozoravaju na hiperprodukciju sestrinskog kadra kroz prekvalifikacije obrazovanja za zanimanje medicinske sestre.

Prema EU standardima, medicinska sestra bi trebala imati minimalno 4600 sati obrazovanja i prakse. Takvo osposobljavanje za medicinske sestre odgovorne za djelatnost opće njege sastoji se upravo od najmanje 4600 sati teorijskog i kliničkog osposobljavanja u punoj satnici tokom najmanje tri godine strukovnog obrazovanja.

Međutim, ovaj broj sati teško mogu dosegnuti prekvalificirane medicinske sestre, što iz Sindikata medicinskih sestara i tehničara RS-a smatraju ogromnim problemom.

Odlazak trbuhom za kruhom

Ranko Palačković, predsjednik ovog sindikata, za ATV kaže kako je u BiH ova profesija podcijenjena pa vrhunski stručnjaci masovno odlaze put zapadnih zemalja trbuhom za kruhom. Tako ih je samo iz banjolučkog medicinskog centra u posljednjih nekoliko mjeseci otišlo 30-ak. Na njihova radna mjesta najčešće dolaze oni koji diplome dobiju za manje od godinu dana, a o poslu malo znaju.

– Imate toliko škola u RS i u FBiH koje se bave prekvalifikacijama, i to je zaista unosan posao. Kad nekoga ubacite u zdravstveni sistem, konkretan je problem to što obično ta osoba radi u timu, jer danas je sve tako, vi tog čovjeka ne možete ostaviti da radi samostalno, naglasio je Ranko Palačković, predsjednik Sindikata medicinskih sestara i tehničara RS.

Iz Sindikata medicinskih sestara i tehničara kazali su kako će tražiti zakon o sestrinskoj djelatnosti kako bi se točno znalo tko i po kojim uvjetima može raditi s pacijentima. Inače, iz ovog sindikata su već i prije upozoravali kako sve više medicinskih sestara i tehničara uči njemački jezik. Tako su još prije nekoliko mjeseci upozorili kako BiH napuštaju medicinske sestre i tehničari svih profila. Istaknuli su kako je problem što u inozemstvo upravo odlazi stručni kadar koji dobro zna raditi svoj posao.

– Ljudi jednostavno idu tamo gdje je bolje, a to sigurno nije BiH. Ovdje su loše plaće, ali i cjelokupni uvjeti rada, zbog čega ćemo s vremenom ostati bez kadra, upozoravali su na problem iz ovog sindikata još prije nekoliko mjeseci.

Stotine prekvalifikacija u medicnsku sestru i tečajevi Njemačkog

U posljednje vrijeme, značajan broj nezaposlenih građana BiH, upisuju prekvalifikaciju za medicinsku sestru – medicinskog tehničara, nakon čega odrađuju pripravnički staž u statusu volontera, te nakon položenog stručnog ispita i polaganja Njemačkog jezika na razini B1, odlaze u SR Njemačku, gdje bez problema dobivaju zaposlenje u klinikama, bolnicama i staračkim domovima.

Unatoč smjernici Direktive 2005/36/EZ i prpadajućim izmjenama, obrazovanje za edicinsku sestru bi moralo biti provedeno u redovnom načinu, a ne kao izvanredni studij ili prekvalifikacija, bosanske medicinske sestre sa prekvalifikacijom iz drugih zanimanja, bez problema prolaze proces nostrifikacije za medicinsku sestru u SR Njemačkoj.

Uglavnom dobivaju rješenje prema kojima trebaju ili odraditi 6-mjesečnu kliničku praksu i ispit pred povjerenstvom u nekoj od određenih medicinskih škola u Njemačkoj te još češće imaju mogućnost i polaganja samo teorijskog i praktičnog ispita pred tročlanom komisijom u nekoj od nadležnih medicinskih škola u SR Njemačkoj.

Osim pozitivnog prolaska ispita, medicinske sestre moraju posjedovati i certifikat o poznavanju Njemačkog jezika, za izdavanje vize i izlazak iz BiH potreban je certifikat razine B1, dok je za dobivanje Odobrenja za rad u Njemačkoj osim ispita, potreban je i certifikat o znanju Njemačkog jezika na razini B2, što većina bosanskih sestara i tehničara svladava u roku prve godine rada u Njemačkoj, koliko imaju i rok da riješe svoju nostrifikaciju. U iznimnim slučajevima, odobrava se i do 18 mjeseci rok za nostrifikaciju obrazovanja i polaganje potrebnog ispita ili prakse.

Izvor: www.medicinskasestra.org

Leave a reply