Medicinari nikad u goroj situaciji, upozoravaju Vladu

Medicinari u Srpskoj godinu završavaju u nikad goroj situaciji, poručuju iz Unije sindikata radnika u zdravstvu. Dugovanja zdravstvenih ustanova za doprinose porasla su na 200 miliona maraka.

Tvrde da poslodavci smanjuju plate primjenom najnižih koeficijenata. Upozoravaju Vladu i da dobro razmisli kako će obračunati minuli rad.

“Mi smo protiv toga da se smanjuje na 0,3 jer imamo svoj zakon o platama koji eksplicitno kaže da je 0,5. Šta će oni uraditi po tom pitanju, mi ne znamo, ali odluka naša jeste da se protivimo s obzirom na uslove rada i težak rad da se to smanjuje”, kazao je Miodrag Femić iz Strukovnog sindikata doktora medicine RS.

Sindikalci tvrde i da od najavljenog povećanja plata po kolektivnom ugovoru za posebne uslove rada neće biti ništa. Planirano je da na određenim ugroženim radnim mjestima zdravstveni radnici dobiju primanja veća od pet do 15 odsto.

“Nažalost, direktori su dali obavijest da ne mogu izvršiti isplate. Ministarstvo zdravlja je dostavilo jedan podnesak svim zdravstvnim ustanovama da ne smiju isplaćivati povećanje dok se ne utvrde konkretno uslovi procjene rizika za svako radno mjesto na kojem se treba isplaćivati ta povećana naknada”, kazao je Darko Marjanović, saradnik Unije sindikata radnika u zdravstvu RS.

Iz UKC stiže odgovor da kod njih neće biti ni smanjenja ni povećanja plata. Ove godine već su uštedjeli milion maraka na platama, i to smanjenjem broja šefovskih mjesta i boljom organizacijom. Kažu da nisu dirali ni prava radnika sa posebnim uslovima rada.

“Koeficijenti koji su propisani zakonom o platama nisu promjenjeni u UKC RS. Ta prava nisu dirana, niti ćemo ta prava dirati do onog trenutka dok se ne urade potrebni elaborati”, rekao je Mirko Stanetić, direktor UKC RS.

U Uniji sindikata radnika u zdravstvu ovih dana su dobili obavještenje da je njihova krivična prijava protiv ministara Dragana Bogdanića i Milenka Savanovića, zbog nezakonitog isključenja iz kolektivnog pregovaranja, prosljeđena Republičkom tužilaštvu. Sudskim putem, kažu, tražiće naplatu dugovanih naknada. Iz ministarstva zdravlja sindikalcima kratko poručuju – napustili ste ranije pregovore, ali i dalje smo spremni za dijalog.
http://www.atvbl.com/medicinari-u-nikad-goroj-situaciji-upozoravaju-vladu/

 

Leave a reply