Zdravstveni radnici: Ako nema plate Novu godinu čekamo ispred Vlade RS

BANJA LUKA – “Ukoliko plata ne bude isplaćena u razumnom roku, ja vas pozivam dajte da proslavimo Novu godinu ispred Vlade Republike Srpske”.

Ovaj poziv nekoliko stotina radnika banjalučke Univerzitetske bolnice Klinički centar, pozdravilo je aplauzom.

Zbog toga što im novembarska plata još nije isplaćena, umjesto na pauzu izašli su na protest upozorenja. Tvrde da je redovna isplata svaki mjesec pod znakom pitanja, a to kako kažu, više neće tolerisati. Podrška je stigla od kolega iz Bijeljine, Doboja, Istočnog Sarajeva i Trebinja. Svi zajedno poručuju- nećemo više da molimo za ono što smo pošteno zaradili.

“To nije loša ideja ukoliko se ne ispoštuju naši zahtjevi. Mislim da bi bio dovoljan broj zainteresovanih radnika, koji su spremni da to učine, pa ako ovu Novu godinu dočekamo ispred zgrade Vlade valjda nećemo sledeću”, rekao je Željko Šukalo iz Unije sindikata radnika u zdravstvu.

Ukoliko plate nastave da kasne , Unija sindikata radnika u zdravstvu najavljuje vanredno stanje okupljenja, štrajkove, informativne zborove.

Radnici bolnice Kasindo u Istočnom Sarajevu, na sve to odavno su navikli. Za razliku od ostalih kolega oni čekaju i oktobarsku platu. Zbog toga će od 15. februara pokrenuti peticiju za donošenje novog zdravstvenog zakonodavstva.

“Mi ćemo ići sa našim zahtjevima, nastavićemo svoju borbu jer stanovništvo sarajevsko – romanijske regije zaslužuje adekvatnu zdravstvenu zaštitu i da ne treba da idu u druge ustanove”, rekla je Tatjana Jovičević iz Unije sindikata radnika u zdravstvu Istočno Sarajevo.

Zube su pokazali i bijeljinski radnici. Ukoliko platu ne dobiju ni u ponedjeljak već znaju gdje će provesti pauzu za doručak. Da nabroje sve probleme radnika u zdravstvu trebalo bi im više vremena.

“U našem zdravstvu nemate ustanovu bez problema, nema stredstava, kadrova, ima ljudi koji ne mogu penziju, nisu uplćeni doprinosi. Vlada strahovlada, svi se boje za radna mjesta i svoju budućnost”, ističe Miodrag Femić iz Unije sindikata radnika u zdravstvu Bijeljina.

Iako je rok za dostavljanje plana reorganizacije i ušteda svih zdravstvenih ustanova, istekao 15. decembra, o tome se u ministarstvu zdravlja još nisu izjasnili. Zato na saopštenje povodom današnjeg protesta upozorenja nije dugo trebalo čekati. Poručuju da su plate u 2015. godini isplaćivali redovno i da čine sve kako bi sačuvali radna mjesta u zdravstvu.

Dugovanja za doprinose radnicima u zdravstrvenom sistemnu Srpske približila su se brojki od 200 miliona maraka. Iako nije tajna da Unija sindikata radnika u zdravstvu koja je danas organizovala okupljanje nije u ljubavi sa sindikalcima Milenka Granuliuća, nemaju dilemu da će im se pridružiti na protestima zbog novog zakona o radu.

Izvor: www.atvbl.com

Leave a reply