Sindikat traži POVEĆANJE PLATA: Ne možemo da JEDEMO ZIDOVE renoviranih bolnica i novu opremu

Iz Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara RS upozoravaju da je pet do dvanaest da medicinarima u Srpskoj budu povećane plate, kako bi se bar pokušao zaustaviti talas njihovog masovnog iseljavanja u zemlje zapadne Evrope.
Mirko Šerbedžija, predsjednik ovog sindikata, poručuje da je odlazak medicinskih sestara i tehničara jedan od većih, ako ne i najveći problem u domaćem zdravstvu.

– Odlaze nam najstručniji i najsposobniji radnici, jer su ovdje plate ispod svakog nivoa. Koeficijenti za pomenutu struku kreću se u rasponu od 5,4 do 6,5, što znači da plata medicinske sestre iznosi između 650 i 800 KM, a u nju su uračunati i topli obrok i prevoz – kaže Šerbedžija.

Naglašava da će od početka sljedeće godine, kad Njemačka dobije status useljeničke zemlje, odlazak medicinara iz Srpske zasigurno biti još intenzivniji.
– Ova država je, takođe, počela da preispituje diplome strane radne snage. To znači spuštanje rampe za prekvalifikante, a još bržu i jednostavniju proceduru odlaska za medicinske sestre koje u dobroj mjeri drže naše zdravstvo. Zato od Vlade RS tražimo da hitno razmotri pitanje povećanja njihovih plata, jer će, u suprotnom, veoma brzo uslijediti totalna erozija domaćeg zdravstvenog sistema, samim tim i kvalitet usluga koje pružamo našim pacijentima – upozorava Šerbedžija.

Dodaje da je renoviranje bolnica u Srpskoj, kao i nabavljanje skupe i moderne opreme, za svaku pohvalu, ali da to ne doprinosi poboljšanju standarda zdravstvenih radnika.

– Ne možemo da jedemo zidove renoviranih bolnica ili novu opremu. Povećanje plata tražimo da bar pokušamo zaustaviti odlazak našeg stručnog kadra koji bi, ako se ovdje ništa ne promijeni, već naredne godine mogao da bude žešći nego ikad – poručuje Šerbedžija.

Leave a reply