Bogdanić: Osiguranik treba biti u fokusu pažnje

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izjavio je danas da će u narednom periodu fokus Vlade i Ministarstva biti na pacijentu, odnosno osiguraniku, te da će tražiti rješenja za bolju uplatu doprinosa.
Bogdanić je istakao da, osim pacijenta, važan segment predstavlja i briga o zdravstvenim radnicima, te da će nadležni tražiti da se isplaćuju plate sa doprinosima, da se uradi reorganizacija radi boljeg upravljanja zdravstvenim ustanovama, da se poveća odgovornost menadžera za rad ustanova, da bi zdravstvena zaštita bila kvalitetnija.

On je naveo da je u ekonomskoj politici za 2015. godinu navedeno da će biti uveden trezorski način poslovanja, te da će Vlada izdvajati sredstva za osiguranike, ali da više neće doznačavati sredstva za zapošljavanje radnika u zdravstvu kao do sada.
– Očekujemo da sredstva, koja doznačimo zdravstvenoj ustanovi, budu iskorišćena za liječenje pacijenata, rekao je Bogdanić na konferenciji za novinare, u pauzi sjednice Republičkog odbora Sindikata zdravstva i socijalne zaštite u Banjaluci.
Ocijenivši da je nivo zdravstvene zaštite u Srpskoj dobar, resorni ministar je naveo da su plate zaposlenih u zdravstvu u Srpskoj iznad prosjeka plata kolega u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, te da je plata pojedinih zdravstvenih radnika 10 do 30 evra manja nego u Hrvatskoj.
Komentarišući stanje i negativan Izvještaj o reviziji finansijskog izvještaja Bolnice Istočno Sarajevo, Bogdanić je rekao da će mnoge ustanove imati takav izvještaj jer ne raspolažu adekvatnim menadžmentom, te da se u tim izvještajima uglavnom navodi da nema usklađenosti za međunarodnim standardima.
On je dodao da Bolnica Istočno Sarajevo ima višak radnika, da će taj broj morati da bude definisan i da mora biti pronađen način rješavanja problema u ovoj ustanovi.
Komentarišući problem u vezi sa nabavkom petovalentnih vakcina, Bogdanić je rekao da taj problem nije u Ministarstvu, Fondu ili Institutu za javno zdravstvo, i da ove ustanove imaju dobru namjeru da nabave petovalentne, pa čak i šestovalentne vakcine, ali da postoji problem “malog tržišta” i nezainteresovanosti pojedinih farmaceutskih kompanija.
Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske Darko Tomaš potvrdio je da pacijent, odnosno osiguranik treba biti u fokusu pažnje nadležnih, te da treba poboljšati uplatu doprinosa.
On je istakao da je važno raditi na racionalizaciji troškova u zdravstvenim ustanovama i na dodatnim izvorima finansiranja, kao što mogu biti akcize na proizvode koji štete zdravlju ljudi.
– Nastavićemo da smanjujemo troškove u vezi sa administracijom Fonda, a da povećamo sredstva za liječenje osiguranika. Ove godine smo sedam do osam miliona KM dali više sredstava domovima zdravlja nego prošle godine, a bolničkom sektoru smo doznačili 10 miliona KM više, naveo je Tomaš.
Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske Milenko Granulić poručio je da od Ministarstva zahtijevaju da što prije nađe rješenje za neisplaćene doprinose i da isplata plata prati uplatu doprinosa, da hitno donese izmjene i dopune zakona o platama za zaposlene u oblasti zdravstva i socijalne zaštite, da bude povećana kontrola i stopa naplate doprinosa i drugo.
On je naveo da trenutno dugovanja za doprinose u Srpskoj iznose više od 100 miliona KM.
Granulić je rekao da sindikat smatra da je prijedlog ekonomske politike za 2015. godinu neprihvatljiv, jer nema nijedan pokazatelj izlaska iz krize u kojem se trenutno nalazi zdravstveni sektor Srpske.

Izvor: SRNA

Leave a reply