Hrvatska sprječava sestre da odu u inozemstvo: Tu radile 20 godina, a vani mogu samo prati guzice

DOK SE u javnosti uglavnom govori o odlasku liječnika u inozemstvo, zaboravlja se na medicinske sestre koje u velikom broju nastoje otići iz Hrvatske. Od ulaska u EU čak 550 naših sestara je otišlo, odnosno neke su u odlasku.

Neslužbene su to informacije kojima raspolaže Anica Prašnjak, predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara (HSSMS-MT). Pokušala je kaže doći do točnih podataka, ali nije uspjela.

“Ovo je jako loše za nas i naše pacijente. Nije poanta samo zadržati liječnike u Hrvatskoj već moramo zadržati i sestre. Ionako smo i prije toga imali manjak sestara u Hrvatskoj”, rekla je Anica Prašnjak u razgovoru za Index.

Smatra kako je nedopustivo i sramotno što se sestre ne pokušava beneficijama zadržati u Hrvatskoj. Dodaje kako je ministar zdravlja Siniša Varga rekao kako će i njima ponuditi neke povoljnosti kao što je i liječnicima, ali još ništa od toga.

“Kod nas liječnik odradi operaciju, vizitu, a tko ostaje 24 sata uz pacijenta? Oko 80 posto svih poslova oko pacijenta obavlja sestra. Tko će nam sad taj posao raditi”, pita se Prašnjak.

Osim što se o sestrama u Hrvatskoj ne brine, dodaje kako je druga katastrofalna činjenica kako Hrvatska degradira svoje sestre koje žele otići u inozemstvo gdje mogu biti bolje plaćene nego kod nas.

Naime, Hrvatska je u pregovorima s EU donijela Direktivu 2005/36 po kojoj se našim medicinskim sestrama ne priznaje struka, iskustvo i znanje koje su stekle u Hrvatskoj, ukoliko nisu prvostupnice. To znači da se medicinske sestre sa srednjom stručnom spremom ne priznaju kao takve već isključivo kao njegovateljice. Dok su u Hrvatskoj brinule o pacijentima, vadile im krv, postavljale katetere, uvodile intravenske kanile za infuziju, u drugim zemljama EU za to nisu dovoljno stručne. Barem je tako Hrvatska ispregovarala s Europskom Unijom.

Nemaju kompetencije za rad

O pacijentima u ostalim europskim zemljama hrvatske medicinske sestre mogu brinuti isključivo kao njegovateljice što znači da pacijente peru, brinu o njihovoj osobnoj higijeni i hrane ih ako ne mogu sami.

“Ova Direktiva je po meni upitna. Nedopustivo da naše sestre koje su radile samostalno i odgovorno u hrvatskom zdravstvu i vodile brigu o pacijentima vani to ne mogu. Jedna naša medicinska sestra je otišla u Irsku nakon što je 17 godina u Hrvatskoj radila na Odjelu intenzivne. Dobila je potvrdu Hrvatske komore medicinskih sestara da nema kompetencije za rad kao medicinska sestra. Red je da joj se prizna to stečeno pravo koje ne može oduzeti nikakva direktiva i Komora.

Sramotno je kako se naše sestre tako degradiraju vani i mogu biti samo njegovateljice dok istovremeno upravo one kod nas drže sustav. Možemo komotno 50 posto bolnica zatvoriti ako ćemo se pozivati na Direktivu i ako će o pacijentima moći brinuti isključivo sestre prvostupnice”, rekla je Anica Prašnjak.

Smatra kako Hrvatska na taj način sprječava sestre da odu van.

“Ne znamo da li je to namjerno ili nas se sve u Hrvatskoj želi svesti na nivo njegovateljice kako bi nam smanjili koeficijente? Ministru smo napisali pismo u kojem tražimo priznavanje struke svim sestrama u odnosu na tu Direktivu. Sad to sve proučavamo da vidimo što je sporno i gdje se tu može stvar doraditi. Ne smijemo diskriminirati naše ljude. Strane agencije, primjerice iz Njemačke, koje dolaze ovdje regrutirati naše sestre ih ne žele uzeti jer su preškolovane da bi bile samo njegovateljice kako im naša Komora izdaje potvrdu. Netko tko ima 4 ili 5 godina srednje škole ne može biti njegovateljica. Za to se školuje 6 mjeseci. Zatražit ću sastanak i s pregovaračima da vidimo kako riješiti ovaj veliki problem”, rekla je Prašnjak.

“Mi postavljamo kanile i vadimo krv što vani rade doktori”

Sestre s kojima smo razgovarali, a koje ne žele ići pod svojim imenom jer se boje da im se cijela stvar oko odlaska u inozemstvo još dodatno ne bi zakomplicirala, kažu kako im Hrvatska komora medicinskih sestara nimalo ne pomaže da odu van.

“Oni bi trebali biti tu za nas, plaćamo članstvo, no ništa ne znaju ili ne žele pomoći. Ja sam prvostupnica s preko 15 godina staža u našoj bolnici i trebalo mi je godinu dana da pribavim sve papire za odlazak u inozemstvo. Koštalo me i vremena i novaca, a itekako živaca. S druge strane nemate tu nikog da vam pomogne. U HKMS-u nisu čak ni upitnike znali popuniti. Sve u svemu jako loše iskustvo”, rekla je ona.

Druga je dodala kako nas u nekim zemljama u koje je planirala otići još uvijek ne tretiraju kao članice EU. Dodaje kako je apsurdno da HKMS njima koje nisu prvostupnice, a koje imaju preko 10 godina staža u Hrvatskoj, ne priznaje da su medicinske sestre i vani mogu raditi samo kao njegovateljice i to u staračkim domovima.

“Dobre smo za hrvatske pacijente. Njima možemo vaditi krv, postavljati infuziju, katetere vaditi, a za pacijentima u inozemstvu to ne možemo?! Znam da vani sve ove stvari koje mi sestre tu radimo rade isključivo liječnici. Sjećam se kad je jedan naš doktor prije odlaska na rad u inozemstvo brzo tražio da ga naučimo kako se vadi krv i sve te stvari jer ovdje to nije radio. I sad mi koje smo očito stručnije od inozemnih sestara, ondje možemo samo prati guzice. To ja takav apsurd”, rekla nam je druga.

Dodaje kako je Hrvatska kriva jer nije dobro pregovarala u poglavlju zdravstva.

Šimunec: Ne možemo izdavati medicinskim sestrama i prvostupnicama iste potvrde jer bi kršili hrvatske i EU propise

Odgovore smo potražili i u Hrvatskoj komori medicinskih sestara, gdje nam je predsjednica Komore Dragica Šimunec rekla da su oni obvezni primjenjivati Direktivu 2005/36 po kojoj se medicinskih sestrama i tehničarima sa SSS ne priznaju kvalifikacije za rad vani.

U RH postoje medicinske sestre sa završenim strukovnim obrazovanjem, odnosno četverogodišnjom srednjom školom za medicinske sestre – medicinske tehničare koje su, nakon odrađenog pripravničkog staža i položenog stručnog ispita, upisane u Registar HKMS i izdano im je Odobrenje za samostalan rad u provođenju planirane zdravstvene njege sa završenim srednjoškolskim obrazovanjem i to u RH.

“Međutim, kako medicinska sestra – medicinski tehničar nisu navedeni u Anexu 5 Direktive 2005/36, već su navedene medicinske sestre opće njege i medicinske sestre prvostupnice, medicinske sestre – medicinski tehničari ne podliježu automatskom međusobnom priznavanju kvalifikacije sukladno Članku 31. Direktive 2005/36 u zemljama članicama EU.

Hrvatska komora medicinskih sestara nije u posjedu ni jednog dokumenta iz procesa pregovora koji bi omogućio medicinskim sestrama – medicinskim tehničarima sa završenim srednjoškolskim obrazovanjem (koje je bilo na snazi do 2012.) mogućnost automatskog priznavanja kvalifikacija na način kako to pravo ostvaruju medicinske sestre prvostupnice. Na sve naše upite svim relevantnim hrvatskim državnim institucijama nismo dobili pozitivan odgovor. Iz navedenog jasno proizlazi da takav dokument ne postoji, odnosno da Republika Hrvatska ima obavezu primjenjivati Direktivu 2005/36.

Velikom broju medicinskih sestara (370 do sada), izdane su potvrde u kojima se precizno obrazlažu njihove kompetencije i koje sukladno Direktivi 2005/36 podliježu priznavanju stručne kvalifikacije u zemljama EU. Hrvatska komora medicinskim sestara ne može izdavati istu potvrdu medicinskim sestrama – medicinskim tehničarima kao prvostupnicama, budući da bi time prekršila hrvatske i EU propise”, rekla je Šimunec.

Izvor: www.index.h

Leave a reply