Medicinari traže neisplaćene plate

Zaposleni u više javnih zdravstvenih ustanova u RS održali su u petak u vrijeme pauze informativne skupove sa kojih su zatražili da im plate budu isplaćivane u zakonskom roku od najduže 30 dana i redovnu uplatu doprinosa.U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS kazali su da su u svim zdravstvenim ustanovama u ovoj godini plate isplaćivane redovno na mjesečnom nivou.Centralni informativni zbor održan je u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Srpskoj – Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS u Banjaluci. Predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine RS regije Banjaluka Romana Rajić rekla je da radnici u zdravstvu nemaju nikakvih prava.

“Tražimo hitnu isplatu zaostalih plata za sve medicinare od Novog Grada do Trebinja” rekla je Rajićeva i dodala da zarade zdravstvenih radnika nikada nisu bile niže, a uslovi rada gori.

Sa skupa u Banjaluci je poručeno da pojedini radnici u zdravstvu nisu primili septembarsku i oktobarsku platu i da će Novu godinu dočekati ispred Vlade RS ukoliko ne budu isplaćena dugovanja. Rajićeva je navela da za većinu radnika u zdravstvu poslodavci godinama ne uplaćuju doprinose, zbog čega nemaju penzijsko i zdravstveno osiguranje.Na skupu ispred Bolnice u Bijeljini predsjednik Unije sindikata radnika u zdravstvu RS Miodrag Femić rekao je da nadležnima daju rok do ponedjeljka da isplate zaostale plate.

“Ukoliko to ne učine, mi ćemo protestovati svaki dan do Nove godine” rekao je Femić.

Iz UKC-a je saopšteno da su njihovi radnici u ovoj godini redovno primali platu.

“Poslovodstvo ove zdravstvene ustanove će kao i do sada zajedno sa Fondom zdravstva i resornim ministarstvom uložiti napore da plate budu isplaćene planiranom dinamikom” naveli su iz UKC-a RS.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS kazali su da su u svim zdravstvenim ustanovama plate u ovoj godini isplaćivane na mjesečnom nivou.

“Osim toga, uložili smo ogromne napore i da u postojećim ekonomsko-socijalnim uslovima ne dođe do otpuštanja radnika u zdravstvenim ustanovama ili smanjivanja plata” istakli su u Ministarstvu zdravlja.

Naglasili su da objektivne finansijske poteškoće u pojedinim zdravstvenim ustanovama nastaju uglavnom usljed trošenja unaprijed novca koji je ugovoren sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS.

“Od rukovodstva zdravstvenih ustanova u 2016. godini očekuje se racionalizacija i stabilizacija poslovanja” kazali su u Ministarstvu zdravlja i dodali da su otvoreni za razgovore sa predstavnicima sindikata u zdravstvu.

Zakoni

Romana Rajić je navela da će tražiti izmjenu svih loših i zastarjelih zakona u zdravstvu i donošenje novog zakonodavstva.

“Jedini način da dobijemo novo zakonodavstvo je građanska inicijativa i prikupljanje potpisa zdravstvenih radnika, pacijenata i građana. Zbog toga ćemo od 15. februara organizovati prikupljanje potpisa u cijeloj RS” kazala je Rajićeva.

Izvor: www.banjaluka.com

Leave a reply